Leul s-a depreciat in prima zi a saptamanii

Media_httpwwwdailybus_dmoun

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni un curs de referinta de 4,1091 lei/euro, in crestere cu 1,72 bani comparativ cu sedinta precedenta.

Vineri, cursul oficial a fost de 4,1091 lei/euro. Dobanzile overnight s-au redus luni cu 0,40 puncte procentuale, pana la 2,02% pe an (Robid) si 2,51% pe an (Robor). Leul s-a depreciat puternic si in fata dolarului.

Astfel, pentru moneda americana, banca centrala a afisat o referinta de 2,9476 lei/dolar, cu 7,30 bani mai mare fata de vineri. In debutul sedintei, bancile cotau euro la 4,1200 – 4,1220 lei/euro, peste nivelul de la finele sesiunii de vineri, cand operatiunile se incheiau la 4,1140 – 4,1155 lei/euro, potrivit Mediafax. Ulterior, aversiunea la risc a dus cotatiile pana la un maxim de 4,1290 lei/euro. In jurul orei 13:00, operatiunile se realizau la 4,1260 – 4,1280 lei/euro.

Valutele din regiune afisau corectii de circa 0,6% fata de euro. De asemenea, temerile privind criza datoriilor de stat a dus la deprecierea monedei euro si a actiunilor europene cu circa 1%, iar impactul a fost resimtit si pe bursele globale. “Nivelul de 4,13 lei/euro a rezistat in ultimele saptamani si pare putin probabil sa fie depasit in mod semnificativ astazi, desi testarea acestuia pare iminenta”, considera analistii ING Bank. Potrivit dealerilor, ingrijorarile jucatorilor au pornit de la stirea potrivit careia agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s (S&P) a modificat perspectiva ratingului Italiei la negativa, de la stabila, acuzand perspectivele economice slabe.

Masura de revizuire, care marcheaza cresterea riscului de scadere a ratingului Italiei, a alimentat temerile privind potentiala revarsare a crizei datoriilor de stat din Grecia, Irlanda si Portugalia catre alte state vulnerabile din zona euro, cu datorii si deficite nesustenabile.

 

No comments yet.

Leave a Comment