Eroare in Camera Deputatilor

Camera Deputatilor a adoptat printr-o “eroare legislativa” TVA de 5% la alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti seara, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD+PC si PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, cum ar fi painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul. De asemenea, s-a aprobat ca pensiile sub 2.000 de lei sa nu fie impozitate, potrivit Mediafax. Camera este forul decizional. Legile urmeaza sa fie trimise la promulgare.

Printre democrat-liberalii care au votat cele doua legi se numara si ministrii Elena Udrea, Ioan Botis si Gheorghe Ialomitianu.

Camera Deputatilor a adoptat astfel propunerea legislativa a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca “venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare”.

UPDATE 2 Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca a fost vorba de “o eroare, pentru ca s-a stiut ca este raport de respingere.” Acesta a explicat ca exista doua modalitati prin care eroarea poate fi corectata, fie legile sunt retrimise de catre seful statului, fie Guvernul o corecteaza printr-un proiect legislativ.

UPDATE Presedintele grupului PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a afirmat ca partidul isi asuma responsabilitatea pentru eroare, dar va rezolva problema in Parlament, fara a fi nevoie de interventia presedintelui Basescu:

* “PDL isi asuma responsabilitatea pentru eroare. Noi am depus chiar acum doua initiative legislative pentru revenirea la forma initiala a celor doua proiecte de lege. Nu o sa fie necesar ca presedintele sa reintoarca cele doua proiecte adoptate din eroare de procedura legislativa, ci o sa le modificam noi in Parlament”.

Surse din PDL au declarat pentru HotNews.ro ca legile au fost “votate la gramada”, fara a se cunoaste exact continutul acestora, iar acum democrat-liberalii spera ca legile sa fie trimise spre reexaminare de presedintele Traian Basescu.

Deputatul PDL Gelu Visan a declarat ca a fost vorba de o “eroare tehnica legislativa”.

“Am vorbit cu toti colegii, nu sunt foarte in regula (aceste greseli – n.r.), dar aceasta situatie o s-o reglam tot printr-un vot in parlament. Se poate rezolva. O sa gasim formula legislativa cea mai buna, nu suntem foarte bucurosi”, a spus Visan.

Primul proiect de lege prevede introducerea unei cote reduse de 5% care se aplica “asupra bazei de impozitare pentru livrarea de paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar, precum si pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei”.

Al doilea proiect precizeaza ca “venitul impozabil din pensii se stabileste prin scaderea venitului din pensii a sumei de 2.000 lei neimpozabile lunar”.

Votul la cele doua propuneri legislative a fost: 286 pentru, din care 115 de la PDL, 75 PSD, 42 PNL, 17 UDMR, 18 de la minoritati si 12 din randul independentilor.
mai multe pe site

No comments yet.

Leave a Comment