Cum se vede caderea leului la casele de schimb valutar

Speriati de caderea monedei nationale in raport cu euro din ultimele zile, bucurestenii au luat cu asalt casele de schimb valutar pentru a-si face rezerve de valuta.
Fie ca este vorba despre oameni care pleaca in vacanta in afara tarii, despre cei care au datorii sau credite in moneda europeana sau de simpli speculanti care risca, bucurestenii au golit rezerva de euro a caselor valutare. “Astazi am avut un client care a cumparat 100.000 euro, la risc.

Oricum, s-a triplat numarul clientilor in ultimele zile, si foarte multi cumpara cateva zeci de mii de euro”, ne spunea casiera unei case de schimb valutar din zona Piata Universitatii. Ea a mai adaugat ca foarte multi dintre acestia vin odata cu inchiderea bancilor. “Acum este gol (n.red.: 29 iunie, ora 16), insa odata ce se inchid bancile cozile sunt uriase. Peste 90% dintre clienti vor sa cumpere euro”, adauga casiera. Ieri dupa-amiaza, in zona Universitatii, casele de schimb valutar vindeau euro cu 4,4–4,5 lei si il cumparau cu 4,25–4,34 lei. “Am venit sa cumpar 2.000 de euro pentru vacanta in care voi pleca in august. Cred ca pana atunci un euro va fi peste 5 lei”, a declarat Maria, unul dintre putinii clienti de la acea ora ai casei de schimb valutar.

In zona Unirii, una dintre zonele cu cele mai multe case de schimb pe metru patrat, cursul era, ieri dupa-amiaza, tras la xerox in majoritatea exchange-urilor care vindeau euro cu 4,41 lei si il cumparau cu 4,32-4,33 lei. “Cel mai mult am vandut 10.000 de euro unui singur client. Numarul clientilor s-a dublat, insa nu se tranzactioneaza sume mari”, declara vanzatoarea unei case de schimb din zona mai sus mentionata. “Am imprumutat niste bani in euro in urma cu ceva timp si trebuie sa ii returnez in aceeasi moneda.
Am pierdut foarte mult, insa asta este. Cred ca este posibil ca euro sa urce si pana la 6 lei”, declara Sergiu, care tocmai schimbase 3.000 de euro.

In Dristor, un euro putea fi cumparat ieri cu 4,41-4,42 lei. “Cred ca panica asta va mai dura cateva zile, pana se stabilizeaza cursul. In ultimele zile am avut foarte multi clienti speculanti care schimba in speranta ca paritatea va ajunge la 6 lei pe euro”, a declarat vanzatorul unui exchange din zona Dristor.

Pe Calea Dorobantilor si in Piata Romana, casele de schimb aveau unele dintre cele mai bune oferte. Astfel, un euro putea fi cumparat cu 4,38 de lei. “Se simte o crestere, dar nu asa cum ne asteptam. Oamenii nu au pe ce sa cumpere valuta. Cei mai multi dintre cei care schimba sunt oameni care pleaca afara sau care au datorii in euro”, a declarat o casiera din zona Piata Dorobantilor. Banca Nationala a afisat, ieri, 29 iunie, un curs de referinta de 4,3523 lei/euro – un nou minim istoric pentru moneda nationala, dupa ce luni s-a atins un prim minim istoric la un curs de 4,3257 lei/euro.

Nivelul la care ar putea interveni BNR in piata ca sa sustina leul depinde de calculele pe care si le-a facut institutia cu privire la evolutia inflatiei dupa majorarea taxelor si impozitelor, cu precadere a TVA, de la 19% la 24%, au mai spus dealerii. Moneda nationala si-a continuat tendinta de depreciere in a doua parte a zilei de ieri, iar in jurul orei 16:40 cursul a depasit 4,40 lei/euro pe piata interbancara, dar nu s-a putut mentine peste acest nivel. La ora 18:00 moneda nationala era tranzactionata cu 4,3870 lei/euro, cu tendinta de apreciere.

Cautari recente:

    curs valutar dristor, dristor exchange, exchange dristor, curs valutar dristor exchange, schimb valutar dristor, dristor exchange curs, casa de schimb valutar dristor

No comments yet.

Leave a Comment